ACT + slaapproblemen

Een slaapcursus voor als je weer een “goede” slaper wilt worden en weer datgene wilt doen in je leven wat er voor jouw werkelijk toe doet.

Waarom deze cursus?

In Nederland lijdt ongeveer 20% van de mensen aan slapeloosheid. Bij mensen die hulp zoeken vanwege psychosociale klachten is dit percentage nog hoger. De meest voorkomende slaapproblemen zijn: moeite hebben met inslapen, moeite hebben met doorslapen en te vroeg wakker worden of een combinatie van deze drie. Slecht slapen begint vaak bij stress en verkeerde slaapgewoonten en wordt in stand gehouden door de stress over de slapeloosheid. Slapen kun je niet afdwingen en dat is frustrerend. De menselijke neiging is dan om allerlei oplossingsgerichte maatregelen te nemen om proberen in slaap te komen, zoals slaapthee, warme melk, tv kijken, uit bed stappen, eten en slaapmiddelen. Deze ogenschijnlijke oplossingen kunnen het probleem alleen maar erger maken en tot een obsessie leiden. Het “vechten” tegen slapeloosheid levert niets op! Te kort of te weinig slapen heeft invloed op het functioneren overdag en de gevolgen van langdurig slecht slapen kunnen dan ook behoorlijk ingrijpend zijn, zoals vermoeidheid, concentratieverlies, prikkelbaarheid, somberheid, uitval op het werk en op sociaal vlak. Uiteindelijk kan dit leiden tot depressie, burn-out en verslaving.

Veel mensen met slaapproblemen zoeken echter geen hulp. Dat is jammer want je kunt er wel iets aan doen. De meest gangbare behandeling van slapeloosheid is met Cognitieve Gedragstherapie(CGT). Na deze behandeling slaapt slechts 40% ook nog goed op de lange termijn. Hierdoor is er behoefte ontstaan om de behandeling van slapeloosheid te verbeteren. Deze kan gevonden worden in ACT. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de gedragstherapeutische behandeling van slapeloosheid met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) een aangetoonde meerwaarde heeft. Betere resultaten op langere termijn en de kans op terugval op slapeloosheid is kleiner.

ACT gaat er vanuit dat slapen overgave en loslaten is. Slapen is niets doen.Het staken van de strijd tegen slapeloosheid leidt tot meer kalmte in brein en lichaam waardoor de slaap dichterbij komt. Ook is ACT gericht op het leiden van een waardevol leven, op datgene wat er werkelijk toe doet, in plaats van de klacht slapeloosheid zelf. ACT leert je om weer een “goede” slaper te worden en beter om te gaan met de stress van alledag en slapeloosheid. Hierdoor kun je weer beter slapen en wordt de kwaliteit van je leven verhoogd.

Opzet en inhoud cursus.

De sessies zijn individueel en op maat gemaakt. Het aantal sessies is maximaal 6 keer en afhankelijk van jouw tempo. De eerste sessie is 1,5 uur en bestaat onder andere uit het afnemen van een vragenlijst en een uitgebreide intake om de aard van jouw slaapprobleem vast te stellen. Voor de vervolgsessies zijn 1 uur gepland. Hierin leer je onder andere hoe een gezond slaappatroon eruit ziet, hoe slapen en waken wordt geregeld in het menselijk lichaam, wat de slaapverstoorders zijn, wat de gevolgen van slecht slapen kunnen zijn op je gezondheid, hoe je anders kunt omgaan met stress en slapeloosheid, krijg je tips over zinvolle veranderingen in je leefstijl, hoe je anders met piekeren kunt omgaan en als je dan weer lekker slaapt hoe je dat vast kunt houden.

Heb je slaapproblemen, herken je jezelf in bovenstaande en wil je graag weer lekker kunnen slapen en weer datgene doen wat er voor jou werkelijk toe doet? Of wil je als je af en toe eens slecht slaapt graag tips om beter te kunnen slapen? Dan kun je je aanmelden via onderstaande link.

AANMELDEN kan via deze link.